073 7200 200

Afstamming – afstammingsrecht

Afstamming is de relatie tussen ouders en kinderen die door geboorte is ontstaan. Een kind heeft altijd biologische ouders, maar het is niet vanzelfsprekend dat die ouders ook de juridische ouders van het kind zijn.

Afstamming en gezag; wat is dat?

De vrouw uit wie een kind geboren wordt, is automatisch de juridische moeder van het kind. Dit volgt uit onze wet. Sinds 1 april 2014 kan de vrouwelijke partner van de moeder van het kind óók juridisch ouder worden, namelijk door het kind te erkennen of door het kind te adopteren. Zij wordt dan “duomoeder”.

Een man die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind op het moment dat het kind geboren wordt, is (ook) automatisch de juridische vader van het kind. Als de man echter géén relatie met de moeder heeft, dan wel “slechts” samenwoont met de moeder, dan verwerft hij die status van (juridisch) vader niet automatisch. In die gevallen moet de man het kind erkennen.

Erkenning, ontkenning en vaststelling vaderschap

Op basis van het afstammingsrecht kan een kind door de vader worden erkend, maar ook kan het vaderschap door de rechter worden vastgesteld. Indien blijkt dat de persoon die met de moeder getrouwd is of een geregistreerd partnerschap met haar heeft niet de biologische vader is, kan het vaderschap via de rechter worden ontkend.

Het afstammingsrecht bevat dus verschillende manieren/mogelijkheden om een juridische band (“familierechtelijke betrekking”) met een kind te verkrijgen of juist te verbreken. Voor meer informatie over deze mogelijkheden verwijzen wij u graag naar onze blogs hierover: ‘Wat is juridisch ouderschap?’.

Vragen over afstamming en gezag of het afstammingsrecht?

Neem contact op met Snijders Familierecht voor een eerste, vrijblijvend advies. Mevrouw mr. J.A. (Jitka) Swinkels is dé specialist op het gebied van het afstammingsrecht.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een familierecht advocaat die uw belangen op een zorgvuldige en adequate manier behartigt, met oog voor de onderliggende gevoelens? Snijders Familierecht is zo een advocatenkantoor. Veel mensen kiezen voor ons als advocaat familierecht omdat wij op een duidelijke, stevige, heldere en daadkrachtige manier handelen. Wij geven u altijd een eerlijk advies. 

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

We hebben Jitka leren kennen als een dame wie het kaas niet van haar brood laat eten en all the way gaat om ons als klant het beste te laten krijgen. Schakelt snel, communiceert vlot en bemiddelt uitstekend. Wij zouden Jitka dan ook erg aanbevelen.

Onze samenwerking met mr. Swinkels hebben wij als heel professioneel en bijzonder prettig ervaren. We voelden ons echt begrepen en gesteund. Haar doortastende manier van werken gaf ons het vertrouwen dat we het gewenste resultaat zouden behalen. Wij zijn content.

Mijn verhaal bleek een zaak, een zaak waarin Jitka mij op professionele wijze heeft bijgestaan. Ik heb haar bijstand als zeer positief ervaren, zij is ter zake kundig en op momenten waarbij emoties spelen reageert zij op gepaste en deskundige wijze naar alle betrokkenen.

Het laatste nieuws

Actueel

Als advocaat gespecialiseerd in personen- en familierecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit. Wij laten u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken. 

Dit zijn de rechten van een biologische en/of juridische vader zonder ouderlijk gezag
Gehuwden en geregistreerd partners die samen een kind krijgen, krijgen automatisch gezamenlijk gezag over dat [...]
Wat kost een scheiding gemiddeld?
Eén van de meest gestelde vragen tijdens een eerste gesprek bij mij op kantoor is [...]
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Op het moment dat u besluit om uit elkaar te gaan, moeten er afspraken gemaakt [...]