073 7200 200

Afstamming – afstammingsrecht

Afstamming is de relatie tussen ouders en kinderen die door geboorte is ontstaan. Een kind heeft altijd biologische ouders, maar het is niet vanzelfsprekend dat die ouders ook de juridische ouders van het kind zijn.

Afstamming en gezag; wat is dat?

De vrouw uit wie een kind geboren wordt, is automatisch de juridische moeder van het kind. Dit volgt uit onze wet. Sinds 1 april 2014 kan de vrouwelijke partner van de moeder van het kind óók juridisch ouder worden, namelijk door het kind te erkennen of door het kind te adopteren. Zij wordt dan “duomoeder”.

Een man die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind op het moment dat het kind geboren wordt, is (ook) automatisch de juridische vader van het kind. Als de man echter géén relatie met de moeder heeft, dan wel “slechts” samenwoont met de moeder, dan verwerft hij die status van (juridisch) vader niet automatisch. In die gevallen moet de man het kind erkennen.

Erkenning, ontkenning en vaststelling vaderschap

Op basis van het afstammingsrecht kan een kind door de vader worden erkend, maar ook kan het vaderschap door de rechter worden vastgesteld. Indien blijkt dat de persoon die met de moeder getrouwd is of een geregistreerd partnerschap met haar heeft niet de biologische vader is, kan het vaderschap via de rechter worden ontkend.

Het afstammingsrecht bevat dus verschillende manieren/mogelijkheden om een juridische band (“familierechtelijke betrekking”) met een kind te verkrijgen of juist te verbreken. Voor meer informatie over deze mogelijkheden verwijzen wij u graag naar onze blogs hierover: ‘Wat is juridisch ouderschap?’.

Vragen over afstamming en gezag of het afstammingsrecht?

Neem contact op met Snijders Familierecht voor een eerste, vrijblijvend advies. Mevrouw mr. J.A. (Jitka) Swinkels is dé specialist op het gebied van het afstammingsrecht.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een familierecht advocaat die uw belangen op een zorgvuldige en adequate manier behartigt, met oog voor de onderliggende gevoelens? Snijders Familierecht is zo een advocatenkantoor. Veel mensen kiezen voor ons als advocaat familierecht omdat wij op een duidelijke, stevige, heldere en daadkrachtige manier handelen. Wij geven u altijd een eerlijk advies. 

Klantbeoordeling Op basis van 7 referenties
9,6

Aangezien we tegenwoordig zelf een advocaat mogen kiezen van de rechtsbijstandverzekering, op aanraden van mijn broer, terecht gekomen bij Snijders Advocaten. Het betrof een casus binnen het familierecht en we zijn hier naar volle tevredenheid in bijgestaan en vertegenwoordigd door Jitka Swinkels.

De eerste indruk is meestal goud waard en dat was in dit geval ook. Al tijdens het eerste gesprek liet Jitka zien vakkundig, betrokken en empathisch te zijn. Dit is gedurende het traject zo gebleven. Jitka reageerde altijd razendsnel op onze mails, zelfs op studiedagen. Daarbij waren haar reacties op mails van de tegenpartij immer vlijmscherp. Dit werd zeer gewaardeerd door ons, we voelden ons echt gesteund.

We hebben een hele prettige samenwerking ervaren en mochten we in de toekomst wederom een advocaat nodig hebben zullen we zeker Snijders Advocaten benaderen.

Ik zocht een advocaat die mij kon bijstaan in verband met het verkrijgen van eenhoofdig ouderlijk gezag. Toen bleek dat mijn oude advocaat geen familierecht zaken meer deed, ben ik bij het kantoor Snijders Familierecht terecht gekomen. Mevrouw Swinkels heeft voor mij een verzoek ingediend bij de rechtbank en vervolgens vond een zitting plaats. Tijdens de zitting stond mevrouw Swinkels haar mannetje en mijn verzoek is uiteindelijk ook toegewezen! Mevrouw Swinkels is in mijn ogen de beste advocaat! Zij luistert goed naar wat je wensen zijn en is daarbij heel scherp. Mocht ik ooit in de toekomst weer een advocaat nodig hebben, wend ik mij zeker weer tot dit kantoor en mevrouw Swinkels!

We kwamen bij Jitka met een kwestie die al lang speelde. Jitka hielp ons om onze zaak helder te verwoorden en maakte onze mogelijkheden en kansen kristal helder. Het fijne van Mr. Swinkels is dat zij tegelijkertijd professioneel en persoonlijk betrokken is. Jitka was eerlijk over onze kansen en ze wist onze input op een begrijpelijke manier te vertalen naar een dagvaarding. Per stap in het proces gaf ze inzicht in de opties en hielp ze ons keuzes te maken met respect voor onze situatie. Uiteindelijk hebben we met de hulp van Jitka ons gelijk gekregen. Dat advocaten veel geld kosten, mag duidelijk zijn. Jitka heeft wat ons betreft aangetoond dat elke euro die we besteedden aan haar ondersteuning een goed bestede euro was. Zoek je een advocaat met kennis van zaken op gebied van familierecht en een warme betrokkenheid in de samenwerking? Dan raden wij Mr. Swinkels aan!

Het laatste nieuws

Actueel

Als advocaat gespecialiseerd in personen- en familierecht is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit. Wij laten u graag kennismaken met de laatste ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken. 

Partneralimentatie en samenwonen: wat zijn de gevolgen?
Als een huwelijk eindigt door echtscheiding, kan het voorkomen dat één van de ex-echtgenoten verplicht [...]
Co-ouderschap weigeren, kan dat?
Een groot deel van de ouders die ik als advocaat spreek, verkeert in de veronderstelling [...]
Op welke wijze worden minderjarige kinderen betrokken bij een procedure?
“Mijn kinderen zijn ouder dan 12, dus zij mogen toch kiezen bij wie ze willen [...]