073 7200 200

Een echtscheiding aanvragen: hoe werkt dat?

Als advocaat familierecht wordt mij regelmatig de vraag gesteld: “Ik wil scheiden, moet ik nu via een advocaat de scheiding aanvragen?”. Als u met elkaar getrouwd bent, dan luidt het antwoord op die vraag: “Ja”.

De volgende vraag is dan vaak: “Scheiden, hoe doe je dat?!”

Scheiding aanvragen en regelen

Met een echtscheiding wordt uw huwelijk ontbonden. Een rechter is de enige die een echtscheiding kan uitspreken. Dit doet de rechter op uw verzoek (eenzijdig) of dat van u beiden (gezamenlijk). Het verzoek kan echter enkel door een advocaat bij de rechtbank worden ingediend. Vanaf het moment van indiening, is de echtscheidingsprocedure aangevangen.

Afhankelijk van de onderlinge verstandhouding, kunt u de echtscheiding aanvragen en regelen door middel van mediation. Uw (aanstaande) ex-partner en u worden dan samen begeleid en er wordt een gezamenlijk echtscheidingsverzoek ingediend. Het is echter ook mogelijk dat u ieder een eigen advocaat neemt.

Als u een eigen advocaat in de arm neemt, behartigt die advocaat enkel uw belangen. Wel wordt er altijd geprobeerd om in overleg met uw (aanstaande) ex-partner, dan wel diens advocaat de scheiding te regelen. Ook als dat niet lukt, kan uw advocaat namens u de scheiding aanvragen, namelijk door middel van een eenzijdig echtscheidingsverzoek. U kunt in Nederland dus hoe dan ook scheiden, ongeacht de vraag of uw partner het daarmee eens is.

Bij een eenzijdig verzoek duurt de echtscheidingsprocedure overigens wel langer dan bij een gezamenlijk verzoek. De rechtbank moet bij een eenzijdig verzoek namelijk ook uw ex-partner de gelegenheid geven om zijn standpunten naar voren te brengen. Dit wordt de verweertermijn genoemd. Bij een gezamenlijk verzoek bent u er samen al uit en kan de rechtbank meteen (dat wil zeggen: vier weken nádat het verzoek is binnengekomen) een beslissing nemen.

Meer weten over een scheiding aanvragen?

Bij Snijders Familierecht kunt u terecht voor mediation, maar uiteraard kunt u ook alleen worden bijgestaan. Voor vragen over de mogelijkheden wat betreft een echtscheiding aanvragen of het aanvragen van scheidingspapieren, kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Gerelateerde artikelen

Op welke wijze worden minderjarige kinderen betrokken bij een procedure?
“Mijn kinderen zijn ouder dan 12, dus zij mogen toch kiezen bij wie ze willen [...]
Verhuizen met mijn (minderjarige) kind: kan dat zomaar?
Een scheiding heeft vrijwel altijd een verhuizing tot gevolg. Het komt in ieder geval zelden [...]
Dit zijn de rechten van een biologische en/of juridische vader zonder ouderlijk gezag
Gehuwden en geregistreerd partners die samen een kind krijgen, krijgen automatisch gezamenlijk gezag over dat [...]